Om IL Sverre

Tirsdag 9 februar 1886, i et møte i Levanger middelskole, ble IL Sverre stiftet etter initiativ av løyntnant Dahlin, gymnastikklærer i middelskolen.

IL Sverre er et av landets eldste idrettslag, og holder til i Levanger kommune i Nord Trøndelag. Vi er et fleridrettslag som tilbyr fotball – turn – sykkel og tennis.

På fotballsiden har IL Sverre lag til og med 16 år, for jenter. Nytt i år, er at vi for gutter stiller lag til og med senior. Hjemmebanen heter Elberg stadion. I 1996 slo senioravdelingene i IL Sverre og Nessegutten seg sammen, og dannet Levanger FK , som spiller i 2 divisjon nå.

Av kjente fotballspillere er Vegard Voll, Kristoffer Paulsen Vatshaug og Per Verner Vågan Rønning spillere, som har hatt sine barndomsår i IL Sverre.

Den mest kjente utøveren som har representert IL Sverre er syklisten Knut Knudsen som i 1972 vant OL gull i 4000 meter forfølgelsritt i Munchen. I 1973 ble han verdensmester i 4000 meter forfølgelsesritt i San Sebastian. Han ble kåret til Nordens beste idrettsutøver i 1973, og fikk æresprisen Volvo – Pokalen i 1973. Knut reiste til Italia i 1973, og ble sykkelproff. Han hevdet seg meget godt som proffrytter, med blant annet flere etappeseire i Frankrike rundt og i Italia rundt. Han har også blitt nummer 2 og 3 i VM baneritt for profesjonelle.

 

Sverrenavnet kommer selvsagt fra birkebeinerkongen Sverre. Skiidretten er vår særlige nasjonale idrett, og navnet Sverre knyttes til birkebeinere som virkelig kunne gå på ski. Mest kjent er skiferden fra Borgarsyssel over Østerdal og Dovre, til Nidaros med kongsbarnet Haakon Haakonsøn.

Kong Sverre var etter datidens normer en av landets beste idrettsutøvere. Disiplinene en vanligvis konkurrerte i var øks og spydkasting, og her var Kong Sverre den rene mesteren. Og skulle Sverre få emblem var en – S – nokså naturlig. S- er forbokstaven i Sverre, draken i bokstaven var kong Sverres våpenmerke, videre var øksa og spydet de redskaper som Sverre kunne bruke så eminent at han var en fryktet motstander.

Disse detaljene ble på en mesterlig måte flettet sammen av bokbinder  Johannes Johansen i 1915. Han holdt hus i Myhregården-nåværende Bøndernes Hus.

Sverreemblemet har alltid vært høyt aktet og beundret.